Λίγα λεπτά έντονης άσκησης μπορούν να  γίνουν ασπίδα ενάντια στον καρκίνο

Aκόμα και αν δεν βρίσκετε χρόνο για άσκηση, καλό είναι να γνωρίζετε πως ακόμα και μερικά λεπτά έντονης δραστηριότητας σε καθημερινή βάση, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου, εκτός φυσικά από το να βελτιώσουν τη φυσική σας κατάσταση.

Αυτό το πολύ σημαντικό συμπέρασμα προέρχεται από μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «JAMA Oncology».Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη διεθνή έρευνα στην οποία ηγείται το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, τεσσεράμισι λεπτά έντονης καθημερινής δραστηριότητας θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου,  έως και 32%.  Στην έρευνα οι ειδικοί θέλησαν να αποτυπώσουν τον αντίκτυπο της άσκησης σε 13 περιοχές ανάπτυξης καρκίνου, όπως το ήπαρ, οι πνεύμονες, οι νεφροί, το ενδομήτριο, το μυέλωμα, το παχύ έντερο, το κεφάλι, η ουροδόχος κύστη και ο μαστός.

Για τη διεξαγωγή της έρευνας , οι ερευνητές έκαναν χρήση δεδομένων από έξυπνες φορητές συσκευές για να παρακολουθήσουν την καθημερινή δραστηριότητα περισσότερων από 22.000 ατόμων με μέσο όρο ηλικίας τα 62 έτη. Στη συνέχεια, παρακολούθησαν τα κλινικά αρχεία υγείας των συμμετεχόντων για σχεδόν επτά χρόνια για να μελετήσουν την εμφάνιση καρκίνου.

Αποδείχτηκε πως, μόλις 4-5 λεπτά έντονης διαλειμματικής σωματικής δραστηριότητας συσχετίστηκαν με σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου σε σύγκριση με όσους δεν είχαν καμία δραστηριότητα. Στις δραστηριότητες αυτές περιλαμβάνονται οι έντονες δουλειές του σπιτιού, το δυναμικό περπάτημα κ.α

Τι δήλωσαν οι ειδικοί

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, Εμμανουήλ Σταματάκης, επισημαίνει ότι «είναι αρκετά αξιοσημείωτο να βλέπουμε ότι η αύξηση της έντασης των καθημερινών καθηκόντων για μόλις τέσσερα έως πέντε λεπτά την ημέρα, που γίνονται σε σύντομες εκρήξεις περίπου ενός λεπτού η κάθε μία, συνδέεται με συνολική μείωση του κινδύνου καρκίνου έως και 18% και έως 32% για τύπους καρκίνου που έχουν συνδεθεί με τη σωματική δραστηριότητα».

 

Μοιραστείτε το